För kandidater

Vill du bli lokaldemokratins riddare?

Kommunalvalet innebär beslut om frågor som ligger oss alla nära: vardagen, livskraften och framtiden.

Oavsett om du brinner för ungdomsverksamhet, utbildning, företagsamhet eller till exempel klimatfrågor, kan du som fullmäktigeledamot påverka hur dessa frågor behandlas i din kommun.

Bli inte en passiv åskådare i dessa viktiga frågor– ställ upp i valet och var med om att bygga framtidens kommun! 
Varje kommun är unik. Det innebär att vi i april 2024 har 292 kommunalval.* Samtidigt ordnas också välfärdsområdesval, där ledamöter väljs till välfärdsområdenas fullmäktige.

De som väljs till kommunfullmäktige i april 2025 beslutar om kommunala tjänster, en bra vardag och regionens livskraft. Vi behöver engagerade kommuninvånare med olika bakgrund till fullmäktige. Kunde du vara en av dem?

Utan fungerande kommuner har vi inget fungerande samhälle – ställ upp som kandidat i kommunalvalet!
 

Smiley
Du hinner fortfarande ställa upp som kandidat!

292 olika val

Varje kommun är unik, så egentligen har vi 292 kommunalval på fastlandet – ett i varje kommun! Kommunernas mångfald är en resurs: varje kommun kan påverka sin framtid genom egna beslut.

Nu, om någonsin, behöver vi modiga, samarbetsvilliga och framåtblickande beslutsfattare som har viljan och förmågan att styra in saker och ting på rätt kurs.

Som kommunal beslutsfattare bevakar du många frågor – och kan också fatta beslut om dem!

Även om varje kommun är unik, finns det teman som gäller hela kommunsektorn. 
Som kommunal beslutsfattare har du en nyckelroll under nästa fullmäktigeperiod:

  1. Du påverkar hur våra barn och unga mår och vilka möjligheter till fostran och utbildning som skapas i din kommun.
  2. Du bidrar till livskraft och tillväxt i hela Finland och stärker din kommuns roll för livskraften.
  3. Som beslutsfattare i en stadsregion och i en stad säkerställer du att välfärd skapas i ett större område än din kommun.
  4. Som beslutsfattare i en kommun med minskande befolkning är du med om att ta fram lösningar för smart anpassning som tryggar en bra vardag också i fortsättningen.
  5. Du fattar goda beslut och är med om att bygga upp ett konstruktivt beslutsklimat.

Vid kommunalvalet fattas beslut om alla finländares vardag, välfärd och framtid

Vi står inför utmaningar utan motstycke samtidigt som många möjligheter väntar runt hörnet.

Vi lever i en tid av pressad offentlig ekonomi, demografiska omvälvningar, globala förändringar och urbanisering. 

Samtidigt är det av avgörande betydelse för hela landet att trygga våra barns och ungas välmående och att skapa livskraft. 

I fortsättningen kommer kommunerna att bidra mer till livskraften, eftersom främjandet av sysselsättningen och integrationen överförs till kommunerna vid årsskiftet. Hur ska vi bäst lyckas greppa livskraftsrollen och ta med alla de unga? Det är en utmaning för kommande fullmäktigeperiod.

Lösningarna på utmaningarna finns hos kommunerna, som alla är olika. Nu, om någonsin, behöver vi modiga och framåtblickande beslutsfattare som har viljan och förmågan att styra in saker och ting på rätt kurs. Det kräver kloka, kunskapsbaserade och modiga beslut – nu mer än någonsin. 

Kommunalvalet är mer än lokalpolitik – i valet beslutar vi om livskraften, vardagen och, framför allt, våra barns och ungas framtid. 

 

Kom med och bygg framtidens kommun, ställ upp i kommunalvalet!

Minna Karhunen
Kommunförbundets verkställande direktör

 

 

 

Vem kan ställa upp i valet? 

Rätt att kandidera i kommunalval har den som 

  • har kommunen som hemkommun,
  • har rösträtt i kommunalval i någon kommun och
  • inte har förklarats omyndig.

En kandidat ska uppfylla villkoren för allmän valbarhet enligt kommunallagen, dvs. ska ha fyllt 18 år och ska ställa upp i sin hemkommun. Dessutom får kandidaten inte när fullmäktigeperioden börjar ha ett sådant anställningsförhållande som avses i lagen. Till exempel kan en tjänsteinnehavare i ledande ställning i kommunen inte kandidera i sin arbetsgivarkommun.

Rätt att rösta och kandidera i kommunalvalet har finska medborgare och i kommunen bosatta utländska medborgare som uppfyller vissa villkor.
 

Se video: Vem får ställa upp som kandidat i kommunalvalet?

Tips! Du hittar svensk textning för videon i inställningarna när videon öppnats.

Letar du efter anvisningar om valaffischering eller andra valanvisningar? 

Läs mer på kommunforbundet.fi:

 

 Vad ansvarar kommunerna för i dag?

Kommunerna tillhandahåller merparten av den lagstadgade och vardagsnära basservicen för invånarna. Basservicen finansieras i regel med kommunala skatter, statsandelar och serviceavgifter. 

Den viktigaste basservicen är:

  • undervisnings- och kulturtjänster, såsom småbarnspedagogik, grundläggande utbildning, utbildning på andra stadiet, bibliotekstjänster och ungdomsarbete 
  • tekniska tjänster, såsom byggnadstillsyn, miljöskydd, byggande av vägar och annan infrastruktur, vatten- och avfallstjänster
  • från 1.1.2025 svarar kommunerna också för arbets- och näringstjänsterna, som förs över från staten.

Kommunerna beslutar också om bland annat den lokala näringspolitiken, såsom sysselsättningsfrågor, integration, markanvändning, byggande och stadsplanering, och till stor del också om bostadspolitiken – alltså sådant som konkret påverkar vårt dagliga liv, uppkomsten av innovationer samt investeringar som görs i kommunen. 

I kommunalvalet väljs de som beslutar om dessa frågor. I välfärdsområdesvalet väljs de som beslutar om social- och hälsovården och räddningsväsendet. * Ett undantag är Helsingfors stad, som själv ansvarar för social- och hälsovården och räddningsväsendet inom sitt område. I Helsingfors ordnas alltså inte välfärdsområdesval utan endast kommunalval, eftersom ledamöterna i stadsfullmäktige beslutar om social- och hälsovården.

Beslutsfattandet i kommunerna

Kommunernas verksamhet styrs av politiskt beslutsfattande. 

Det högsta beslutande organet i kommunen är fullmäktige som invånarna väljer genom kommunalval vart fjärde år. Fullmäktige ansvarar för kommunens ekonomi och verksamhet och väljer också kommundirektören. 

Fullmäktige väljer ledamöter till kommunstyrelsen, som har till uppgift att bereda och verkställa fullmäktiges beslut. Dessutom väljer fullmäktige nämnderna som styr produktionen av offentlig service i kommunen.

Bestämmelser om kommunernas självstyrelse finns i grundlagen och bestämmelser om beslutsfattandet i kommunallagen.