För kandidaten

För oss är kommunalvalet först och främst ett val för lokal demokrati, där vi väljer de beslutsfattare som finns närmast vår vardag.

Kommunernas centrala roll i vårt dagliga liv kan inte nog understrykas. Utan kommuner finns det inget fungerande samhälle. För att säkerställa bra tjänster, en bra vardag och en levande region behöver vi medborgare från alla bakgrunder för att fatta beslut - ta reda på mer om att kandidera och kommuner!

I kommunalvalet beslutar vi om vardagen och våra barns framtid
 

Våra kommuner har utmaningar som saknar motstycke. Vi står inför en pressad offentlig ekonomi, demografiska omvälvningar, globala förändringar och urbanisering. Att trygga våra barns och ungas välbefinnande och att skapa livskraft är av avgörande betydelse för landet. Kommunerna kommer i framtiden att spela en allt starkare roll i skapandet av livskraft. Men hur ska vi bäst lyckas greppa livskraftsrollen och ta med alla de unga? Däri ligger utmaningarna för kommande fullmäktigeperiod.

Lösningarna på dessa utmaningar finns hos kommunerna, som alla är olika. Nu, om någonsin, behöver vi modiga och framåtblickande beslutsfattare som har viljan och förmågan att styra in frågorna på rätt kurs. Detta kräver högklassiga, kunskapsbaserade och modiga beslut – nu mer än någonsin. Kommunalval är mer än lokalpolitik – där beslutar vi om livskraften, vardagen och framför allt om våra barns och ungas framtid.
 

Kommunala beslutsfattare har mycket att bevaka – och att lösa!

1.Du påverkar våra barns och ungas framtida säkerhet och välbefinnande.

2.Du har nycklarna till att öka hela Finlands livskraft.

3.Som beslutsfattare i en stadsregion och i en stad säkerställer du att välfärd skapas i ett större område än din kommun.

4.Som beslutsfattare tar du initiativ till och fattar beslut om smart anpassning för att trygga en god vardag även i fortsättningen.

5.Du fattar goda beslut och ansvarar för ett konstruktivt beslutsklimat.

Läs mer om våra teman för kommunala beslutsfattare här. Materialet kommer att uppdateras under resten av 2024!
 

Kommunerna ansvarar för att tillhandahålla grundläggande tjänster som ligger nära medborgarnas dagliga liv, och dessa är fastställda i lag. I regel finansieras basservicen genom kommunalskatt, statsbidrag och avgifter för tjänster.

De viktigaste grundläggande tjänsterna är:

  • utbildnings- och kulturtjänster, t.ex. förskoleverksamhet, grundskoleutbildning, gymnasieutbildning, bibliotekstjänster och ungdomsarbete
     
  • tekniska tjänster såsom byggnadskontroll, miljöskydd, byggande av vägar och annan infrastruktur, vatten- och avfallshantering.
     
  • Kommunerna beslutar också om lokal ekonomisk politik som sysselsättning, integration, markanvändning, byggande, stadsplanering och i stor utsträckning bostadspolitik - med andra ord frågor som har en verklig inverkan på hur vi lever våra dagliga liv och till exempel på innovation och investeringar.

Beslutsfattandet i kommunerna

Politiskt beslutsfattande styr kommunernas verksamhet. 

Det högsta beslutsfattande organet i kommunen är fullmäktige som invånarna väljer genom kommunalval vart fjärde år. Fullmäktige ansvarar för kommunens ekonomi och väljer kommundirektör. 

Fullmäktige väljer kommunstyrelsens ledamöter som har till uppgift att bereda och verkställa fullmäktiges beslut. Fullmäktige väljer också nämnderna som styr produktionen av offentlig service i kommunen. 

Bestämmelser om kommunernas självstyrelse finns i grundlagen och bestämmelser om beslutsfattandet i kommunallagen. 

Vem kan ställa upp i valet?

Kandidaten ska uppfylla villkoren för allmän valbarhet enligt kommunallagen, dvs. personen ska ha fyllt 18 år och ställa upp i sin hemkommun. Dessutom får kandidaten inte när fullmäktigeperioden börjar ha ett sådant anställningsförhållande som avses i lagen. Till exempel kan en tjänsteinnehavare i ledande ställning i kommunen inte kandidera för sin arbetsgivarkommuns fullmäktige. 

Valbar, dvs. har rätt att kandidera i kommunalval, är den som: 

  • har kommunen som hemkommun, 
  • har rösträtt i kommunalval i någon kommun och 
  • inte har förklarats omyndig. 

Rätt att rösta och ställa upp som kandidater i kommunalvalet har finländska medborgare och i kommunen bosatta utländska medborgare om de uppfyller vissa villkor. 
 

Läs mer: