Hoppa till huvudinnehåll

HUR SKA MAN RÖSTA?

I kommunalvalet kan man rösta antingen på den egentliga valdagen den 9 april kl. 9–20 eller på förhand i hemlandet onsdag till tisdag den 29 mars – 4 april och utomlands den 29 mars – 1 april.

Du har rösträtt i den kommun som är din hemkommun enligt uppgifterna i befolkningsdatasystemet vid dagens slut den 51 dagen före valdagen. Det betyder att du röstar i den kommun som är din hemkommun den 17 februari 2017.

Så här röstar du förhand


De allmänna förhandsröstningsställena i hemlandet är ämbetshus, postkontor och andra ställen som kommunen bestämmer. Man kan rösta på förhand på vilket förhandsröstningsställe som helst, oberoende av i vilken kommun man bor.

Förhandsröstningen utomlands sker på finska beskickningar och deras verksamhetsställen och på finska fartyg.

Så här röstar du på förhand i hemlandet (vaalit.fi)

Så här röstar du på förhand utomlands (vaalit.fi)

Så här röstar du på valdagen


I varje kommun finns det åtminstone ett röstningsställe, i hela landet sammanlagt omkring 2 500. Under valdagen sker röstningen alltid på det röstningsställe som anges på det meddelande om rösträtt som skickas till den röstberättigade per post.

Så här röstar du på valdagen (vaalit.fi)

För att få rösta måste man visa upp legitimation med foto. Det är också bra att ha med meddelandet om rösträtt som skickats per post, men det är inte nödvändigt.